Compleet in lastechniek
HATEK Lastechniek BV
Geslaagd robotiseringsproject in samenwerking met HT Verboom en Fanuc

Geslaagd robotiseringsproject in samenwerking met HT Verboom en Fanuc

Hatek is in 2019 een samenwerking aangegaan met HT Verboom en Fanuc om robotisering van productielijnen en lastechniek te verbinden. Een lasrobot klinkt als de toekomst, maar de toekomst is nu. Met enthousiasme van alle betrokken partijen is er een geslaagde pilot uitgevoerd in 2019 om het lasproces van HT Verboom te optimaliseren. Dit project wordt in 2020 met plezier voortgezet.


Eind 2019 is Hatek samen met HT Verboom een project gestart om de lasproductie van laatstgenoemde te verbeteren. Het bedrijf produceert transportsystemen voor o.a. de tuinbouwindustrie en maakt hierbij veel gebruik van lasverbindingen. Om de productie van het bedrijf te verhogen is Hatek op zoek gegaan naar een geschikte lasrobot en heeft deze gevonden bij Fanuc.

Over het robotiseringsproject

Met de kennis van Hatek, de robotica van Fanuc en de inzet van HT Verboom is er een succesvolle pilot uitgevoerd met de lasrobot. De robot last nu succesvol stalen mallen in hoog tempo in een ronddraaiend mechanisme, een soort carrousel. Hierdoor kunnen meerdere werkstukken snel achter elkaar gelast worden. Binnen dit proces kunnen verschillende programma’s achter elkaar afgedraaid worden, wat zorgt voor enorme tijdsbesparing.

Meerdere materiaalsoorten

Inmiddels zijn de voorbereidingen getroffen om ook aluminium te lassen. Voor dit andere lasproces moet de mal aangepast worden en dient er een ander programma voor de combinatie van lasrobot en lasbron geschreven te worden. Vervolgens wordt er getest met verschillende parameters om het proces succesvol te laten verlopen. Uiteindelijk zal de opzet snel kunnen wisselen van productie- en lasproces, waardoor stilstand door wisseling wordt voorkomen en de lasproductie nog verder geoptimaliseerd wordt.

Ook lasrobotisering inzetten?

Robotisering levert vele voordelen op. Van tijdsbesparing en verhoogde productiviteit tot vermindering van menselijke fouten en hierdoor minder stilstand. Steeds vaker kiezen productiebedrijven om een groot deel van de (las)productie te robotiseren.

Benieuwd naar de ontwikkelingen binnen dit project? Heeft u brandende vragen? Of wilt u zelf uw lasproductie verhogen met de inzet van een lasrobot? Neemt u dan contact op.
Deel dit bericht

Gerelateerd nieuws