Compleet in lastechniek
Hatek Lastechniek BV - 50 jaar
Interview met Sander Achterberg

Interview met Sander Achterberg

Bij Hatek zeggen we graag dat we compleet zijn in lastechniek. Een belangrijk onderdeel hiervan is onze lasschool waar wij zelf lassers opleiden en certificeren.

Wij zijn supertrots op de ontwikkelingen die de lasschool heeft doorgemaakt en op de vakkundige docenten die dagelijks (beginnend) lassers opleiden en enthousiasmeren voor onze gezamenlijke passie: lastechniek.

In de lasschool spreken we met Manager Opleidingen & Certificeringen: Sander Achterberg. Met hem spreken we over de positieve ontwikkelingen rondom de lasschool en over zijn persoonlijke motivatie omtrent het lesgeven.


Sander, kun je vertellen hoe je ooit in aanraking gekomen met lastechniek? 
“Mijn vader werkte in de installatiebranche en rond de tijd dat ik op de MAVO zat, ging ik een keertje met hem mee. Lassen leek me leuk om te doen, dus ben ik een cursus gaan volgen.”

 “Vervolgens ging ik aan de slag bij een klein constructiebedrijf waar voornamelijk gelast werd. Zo is mijn loopbaan binnen de lastechniek gestart.”

Na al deze jaren heb je nog steeds passie voor lastechniek. Wat is jouw drijfveer?
"Hoe meer je iets met lastechniek doet, des te meer je realiseert dat er nog heel veel te ontdekken valt. Binnen de lastechniek raak je nooit uitgeleerd en dat geeft juist de perfecte motivatie om het te blijven doen."
 

"Hoe meer je iets met lastechniek doet, des te meer 

je realiseert dat er nog heel veel te ontdekken valt."


Je bent nu zelf 10 jaar in dienst bij Hatek. Wat is leuk aan het werken bij de lasschool? 
“Het is leuk om (beginnende) lassers op te leiden met de ervaren lasdocenten en andere lassers uit het vakgebied. Daarnaast krijg je ontzettend veel energie om te zien hoe de lassers progressie boeken in de lessen.”

Wat is een reden om voor de Hatek Lasschool te kiezen? 
“Onze docenten zijn altijd bezig met de nieuwste materialen en ontwikkelingen, waardoor onze leerlingen voortdurend in contact staan met de nieuwste lastechnieken.”

“Ook organiseren we regelmatig workshops, bijscholingsevenementen of opfrisdagen voor de geslaagde cursisten. Zo is er ook aandacht voor nascholing!” 

Dat klinkt goed! Voor wie zijn deze cursussen en/of opleidingen bedoeld?
“Voor iedereen die wilt leren over lastechniek. Dat klinkt gek, maar het is écht zo! Van de beginnende lasser, tot hobbyist en de ervaren lasser die wil bij- of omscholen. Iedereen is welkom!”

 
"Van beginnende lasser, tot hobbyist
en de ervaren lasser 
die wil bij- of omscholen.
Iedereen is welkom!"


In één avond komen er soms wel 10 tot 12 leerlingen. Leren zij allemaal wat anders?
“Dat klopt! Ze leren allemaal wat anders, daarom hebben wij ook meerdere docenten in huis die diverse disciplines beheren. Zo kunnen wij verzekeren dat iedereen de begeleiding krijgt die hij of zij nodig heeft.”


Hoe beoordeel je eigenlijk of iemand progressie boekt tijdens een les of cursus?

“Lassen is over het algemeen een overzichtelijk vak. Je kunt duidelijk zien dat het lasproject mooier, strakker of beter wordt. Dit toets je aan de bekende normen en lascursisten helpen elkaar daar ook bij. Als docent is het super gaaf om de progressie te zien en daarbij te ondersteunen.”

Wat kan iemand met een NIL-diploma en hoe kan die dat gebruiken?

“Iemand met een NIL-diploma kan aantonen dat er specifieke kennis en/of kunde is behaald en daarin theoretisch onderlegd is. Bovendien zijn NIL-diploma’s landelijk erkend en dat opent veel nieuwe deuren voor de geslaagde lascursisten.”

Hoe ziet de toekomst van de lasschool eruit?
"We kijken uit naar de momentele samenwerking met Air Liquide om het aanbod van de lasschool nog verder te verbeteren. Bij Air Liquide is er veel kennis en kunde in huis, die we samen bij Hatek willen inzetten om onze lascursisten van nog betere technieken te voorzien.”

"Op naar meer verbinding!"


Wilt u zich inschrijven voor een lasopleiding? Of wilt u meer informatie over onze opleidingen? 
Neemt u dan gerust contact op met onze opleidingsafdeling. Ook kunt u in het cursusaanbod specifieke informatie vinden over de door u gewenste opleiding. 

Hatek Lastechniek B.V. 
T: 0174 225 230
E: weldingdepartment@hatek.nl
W: www.hatek.nl

 

Deel dit bericht

Gerelateerd nieuws