In verband met de maatregelen rondom het coronavirus houden wij u op de hoogte van onze werkwijze: Wij willen onze werkzaamheden zo goed mogelijk door laten gaan, rekening houdend met de adviezen van het RIVM en de gezondheid van klanten en medewerkers. Leveringen gaan uiteraard gewoon door en de showroom blijft open. Lasopleidingen en -workshops gaan t/m 28 april niet door. Overige werkzaamheden op locatie worden in overleg met de klant uitgevoerd.

Lees hier meer over onze maatregelen »
NB: Het productoverzicht op de website is nog niet volledig. Wij werken er hard aan om dit overzicht aan te vullen. Zoekt u een product dat niet op de site staat? Neemt u dan contact op.

Robotiseringsproject Hatek, HT Verboom en FANUC

Robotiseringsproject Hatek, HT Verboom en FANUC

Hatek is in samenwerking met HT Verboom en FANUC bezig met een pilot die de robotisering van productielijnen en lastechniek samenbrengt.

Hatek gaat in 2019 voor innovatie binnen de lastechniek door focus te leggen op robotisering en mechanisering. Hatek is in samenwerking met HT Verboom en FANUC bezig met een pilot die de robotisering van productielijnen en lastechniek samenbrengt.

Lasautomatisering door robots

Hatek werkt voor deze pilot samen met HT Verboom en FANUC. Het project draait om het realiseren en creëren van een volledige productielijn waar laswerkzaamheden door robots aan de lopende band uitgevoerd kunnen worden. Automatisering van productielijnen met behulp van robots is een ontwikkeling die de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Niet alleen bij grote multinationals, maar ook het middensegment MKB voert steeds verdere robotisering door. Deze robots worden geprogrammeerd om dezelfde handeling continu uit te voeren. Dit maakt het productieproces efficiënter en voorkomt menselijke fouten. 

Toekomstbestendig

Rond het onderwerp robotisering bestaat enige discussie, vanwege het “overnemen van menselijke banen”, maar het tegendeel is tot nu toe bewezen. Robotisering vereist namelijk veel kennis. Van programmeurs, maar ook vakmensen met inhoudelijke kennis om processen op te zetten. Het onderhoud van de robots vraagt ook ondersteuning van mensen en voor het houden van toezicht op de productielijn geldt hetzelfde.
Meegaan in technologische ontwikkelingen en het delen van de kennis die nodig is voor deze innovatie is voor Hatek van groot belang. Door aan deze pilot te werken met HT Verboom en FANUC is Hatek in de nabije toekomst in staat om aan klanten een grotendeels geautomatiseerde en toekomstbestendige lasproductielijn te bieden.

De samenwerking

HT Verboom is gespecialiseerd in transportsystemen binnen de tuinbouw, waaronder transportbanen om producten mee te verplaatsen. Binnen dit project worden de transportbanen aangepast, zodat deze geschikt zijn om laswerkstukken te verplaatsen en te laten communiceren met de lasrobotica. Daarnaast heeft HT Verboom ervaring met lassen in de eigen productiehal en het uitvoeren van laswerkzaamheden voor opdrachtgevers.

FANUC levert wereldwijd technologische producten en diensten van hoogstaande kwaliteit binnen de fabrieksautomatisering. Deze fabrieksautomatisering gebeurt onder andere door de inzet van robots. Deze worden ingezet voor het realiseren van de meest efficiënte productie binnen verschillende branches. De focus van FANUC ligt bij dit project op het adviseren en leveren van juiste robots, en alle technische ondersteuning die nodig is ten behoeve van een succesvolle automatisering.

De rol van Hatek

Hatek bestaat al meer dan 45 jaar en bezit ruime kennis van specialistische lasprocessen en -producten. Binnen dit project is de rol van Hatek het leveren van lastechnische kennis en geven van advies met betrekking tot de uitvoering van laswerkzaamheden door automatiseringsrobots en de opzet van de productielijn. Daarnaast levert Hatek de benodigde lasbronnen en overig lastechnisch materieel.

Benieuwd naar de ontwikkelingen binnen dit project of heeft u brandende vragen? Wij houden u op de hoogte via de nieuwsbrief.